luni, 5 aprilie 2010

Perfect Day_ no cash

Ca tot suntem in plina criza dupa spusele “marilor” economisti din tara noastra, trebuie sa ne gandim in fiecare zi ce lucruri frumoase putem face fara bani. Da, putem petrece o zi absolut superba fara nici un ban in buzunar (aici presupunem ca detinem din dotare un abonament RATB si / sau o cartela de metrou sau abonament – daca nu, se poate face traseul si pe jos).
Pentru ca sunt din Bucuresti, vreau sa va povestesc cum mi-am petrecut eu o zi descoperind…
Incepem turul din centru, de pe Lipscani. Cu toate ca strada este in reparatii (ok, arata ca dupa bombardament), daca ai o imaginatie bogata poti petrece jumatate de ora sau o ora plimbandu-te si incercand sa vizualezi Bucurestiul anilor 70 sau 80, cand strada era pietruita, plina de tarabele comerciantilor, atelierele de croitorie, de reparat ceasuri, chioscurile cu “presa si tutun”, vanzatorii ambulanti de carti, dulciuri si centrul de remaiat. Daca fumezi, savureaza o tigare in fata la Teatrul de Revista si vei putea vedea doamnele si domnii iesind de la spectacol in rochii lungi, cu manusi de matase, umbrelute si celebrele gentute plic ornate cu margele si domnii in costume negre, cu cravata si palarie, deschizand usa la trasura trasa de doi cai negrii cu ciucuri rosii la gat.
Mergi apoi spre Universitate, si opreste-te in fata la Capsa, locul unde pe atunci se mancau cele mai bune prajituri din oras. In 2009 prajiturile Capsa sunt mici, extrem de scumpe si cam fara savoare, dar auzindu-l pe tata povestind ce minunatii manca acolo cu mama cand erau in facultate…deja imi imaginam bunatatile cu ciocolata, frisca, si extrem de gustoasele prajituri cu glazura fondanta roz (care nu se mai gasesc decat la o cofetarie din orasul meu natal, si au exact acelasi gust ca acum 15 ani). Continua plimbarea pana la Teatrul National, stai pe scari alaturi de alti tineri, batrani, cupluri, rockeri, hipioti, raperi; analizeaza oamenii, modul cum vorbesc intre ei, cum se misca, cum isi exprima emotiile – este cel mai bun loc unde poti vedea live psihologie, asta datorita numeroaselor genuri de oameni care se opresc acolo. Poti vizita apoi galeria de tablouri de la parterul teatrului, imediat pe partea stanga inainte de intrarea principala, accesul este gratuit. Poti admira Bucurestiul de deasupra tuturor daca urci la Laptaria lui Enache, pe terasa La Motoare, pe acoperisul teatrului, undeva langa intrare sunt niste scari care daca le urci iti ofera o priveliste superba a centrului. Asculta “Sf Petru” de la Vama Veche la casti in timp ce te odihnesti pe una din bancile de acolo – nu o sa vina nimeni sa te intrebe de ce stai acolo fara sa consumi ceva.
Intoarce-te spre Eroilor, trecand prin Cismigiu, singurul parc cu adevarat ingrijit din Bucuresti. Mergi pe aleea cu statui, priveste lebedele de pe lacul din mijlocul parcului, bea apa de la broscuta, urca la “cetate” si priveste Cismigiul de acolo – daca este seara peisajul devine de vis. Mie imi placea sa merg singura seara in Cismigiu la cetate, sa ma asez pe o banca de piatra si sa scriu. Daca te intinzi pe spate, vei putea vedea luna si stelele, poti sa inchizi ochii si sa visezi.
Daca mai ai timp mergi pe jos pana la Politehnica si plimba-te prin curte. Cauta alei ascunse, pomi care formeaza scaune deosebit de comode din cracile lor, flori, pajisti pline de verdeata, intra in cladirea rectoratului si priveste in sus la cupola imensa. Gandeste-te macar un minut la toti studentii care au invatat, invata si vor invata in aceasta institutie, si “roaga-te” sa nu-i prinda profii cu copiutele :) )
Este o zi in care te vei plimba foarte mult pe jos, iti vei exersa imaginatia, nu ai nevoie de nici un ban, poti face super multe poze in cele doua parcuri, o sa iei aer, faci miscare. Daca esti alaturi de prietenul / prietena ta, sunt sigura ca va fi placut impresionat/a de acest tur (anunt-o dinainte sa nu poarte tocuri) si va veti distra asa cum vreti voi.

P.s. : e doar imaginatie!

0 comentarii: